RSV-virus: Waarom vaccineren voor, tijdens en na de zwangerschap

Het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) is een veelvoorkomend virus dat de luchtwegen infecteert. Hoewel RSV meestal milde, verkoudheidsachtige symptomen veroorzaakt, kan het gevaarlijk zijn voor baby's en oudere mensen. Het virus kan leiden tot ernstige luchtweginfecties zoals bronchiolitis of een longontsteking.

Bescherming van je baby

Er zijn twee manieren om je baby te beschermen tegen ernstige RSV:

1. Na de geboorte: Antilichamen toedienen aan je baby

Dit werkt niet met een vaccin maar met antilichamen. Antilichamen zijn antistoffen die rechtstreeks aan je baby worden toegediend met een inspuiting. Je baby is meteen na de inspuiting beschermd, voor 5 tot 6 maanden.

De antilichamen worden toegediend:

  • Vlak na de geboorte als je bevalt in het RSV-seizoen (oktober - maart). Bespreek dit met je arts.
  • Vlak voor de start van het RSV-seizoen in oktober. Dan heb je wel een voorschrift nodig van de huisarts of kinderarts. De toediening kan plaatsvinden in onze huisartsenpraktijk.

Deze behandeling is vanaf 1/10/2024 beschikbaar en grotendeels terugbetaald.

Alle baby's geboren tussen 1/4/2024 en 30/9/2024 kunnen de antilichamen toegediend krijgen vanaf 1/10/2024. Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie hieromtrent.

2. Week 28-36: Vaccinatie tijdens de zwangerschap

Beval je tijdens het RSV-seizoen dat loopt van begin oktober tot eind maart? Dan kan je je baby tegen RSV beschermen door jezelf tussen week 28 en week 36 van je zwangerschap te laten vaccineren. Dankzij het vaccin maak je antistoffen aan die je via de moederkoek (placenta) doorgeeft. Zo bescherm je je baby 5 à 6 maanden na de geboorte tegen ernstige RSV-infecties.

Dit vaccin is echter niet terugbetaald.

Let wel op: Kies voor één van beide opties. Ofwel voor vaccinatie, ofwel voor de antilichamen.

Bescherming voor 60-plussers

Ook bij ouderen kan het RSV de oorzaak zijn van (ernstige) luchtweginfecties. Ben je ouder dan 60 en heb je minstens één van deze risicofactoren? Bespreek dan met je arts of een RSV- vaccinatie voor jou nuttig is.

Meer info kan je terugvinden op https://www.laatjevaccineren.be/ziektes/rsv-respiratoir-syncytieel-virus

Copyright 2021, De Kreke.

Website proudly created by: Atlas Marketing